2011. február 3., csütörtök

Karperecek memóriarugóból 1.



A fent látható karkötők elkészítése nem egy nagy ördöngösség, mert lényegében csak fűzésről van szó, meg némi dróthajlításról, de a művelet eltarthat 1-1,5 óráig. Viszont kárpótoljon a tény, hogy a szükséges alapanyagok nem fogják megterhelni a költségvetést. 


A karkötő szélességétől függően szükségünk lesz 10-15 menetnyi memóriarugóra (ez egy olyan acélrugó, amelynek átmérője 5-6 cm, és nyektetés után visszanyeri eredeti alakját), nagyjából 1 m puha rézdrótra (kb. 0,3 mm), összesen kb. 50 gr kásagyöngyre a megfelelő színekből összeszedve, illetve lapos-, kúpos- és csípőfogóra.


A karkötők végeihez lecsípünk a memóriarugóból 2 x 7 cm, a laposfogó segítségével kiegyenesítjük és egy-egy végükre hurkot hajlítunk majd félretesszük.


Ha egy hosszú rugónk van, felszeleteljük annyi menetre, amennyit szándékunkban áll megfűzni (mindegyik menet legalább 360 fokos legyen) és mindegyik karika végére hurkot hajlítunk a kúpos fogóval.


Megfűzzük a karpereceket a kásagyönggyel a kieszelt minta alapján, és ügyelve arra, hogy mindegyik karikán ugyan olyan hosszúságban legyenek gyöngyök, levégezzük a másik végüket is egy-egy hurokkal.


A megfűzött karikákat a hurkaiknál fogva az előre lecsippentett kis szakaszokra fűzzük, egyik végüket az egyikre, másikat a másikra, hogy a karikák szépen párhuzamosan fussanak egymás mellett, majd a kis szakaszok végét méretre csippentjük és a kilogó maradék részből hurkot hajlítunk.


Ha nem akarjuk, hogy a karkikák használat közben szétnyiladozzanak, akkor két vagy három helyen a vékony drótot alul-felül-szövőeljárással végigvezetjük a karikákon a gyöngyök között.



képek: 1-2. a pirosas és az átlátszógyöngyös az enchantingjewels.com-ról 3. a kékesbarnás a shareclothing.com-ról 4. a pasztelszínű az s. ecrater.com-ról 5-8. vegyes színűek az ioffer.com-ról 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése